Фіброаденома: що це і як її лікувати?

Фіброаденома: що це і як її лікувати?
10 9736
Створено 2023-06-28 13:00:50

З фіброаденомою молочної залози зазвичай стикаються молоді жінки віком 15-35 років. Менше 5% фіброаденом розвиваються у жінок, старших за  50 років.

Що таке фіброаденома?

Фіброаденома – це доброякісна пухлина, що складається зі сполучної та залізистої тканин. Види фіброаденоми молочної залози:

  • філоїдна (листкова) фіброаденома. Має шарувату форму, швидко збільшується у розмірах. Філоїдна фіброаденома може перероджуватися в саркому молочної залози;
  • інтраканалікулярна фіброаденома. Проростає у просвіт молочної протоки, має дольчасту будову, нечіткі межі та рихлу консистенцію;
  • периканалікулярна фіброаденома. Розростається навколо протоки, немає схильності до перетворення на саркому.

Тип фіброаденоми визначає мамолог за результатами пальпації та УЗД молочної залози. Залежно від виду та розміру пухлини лікар за необхідності рекомендує хірургічне лікування.

Причини фіброаденоми

Причиною фіброаденоми є підвищення рівня естрогену. Прийом оральних контрацептивів до 20 років також підвищує ризик розвитку фіброаденоми. Через зміни гормонального фону фіброаденоми можуть збільшуватися під час вагітності та годування груддю.

Симптоми фіброаденоми

Фіброаденома має вигляд ущільнення овальної форми з чіткими межами. На дотик фіброаденома тверда, має гладеньку поверхню та чіткі межі. Симптоми фіброаденоми молочної залози:

  • овальне або кругле ущільнення під шкірою у вигляді кульки;
  • рухлива при пальпації пухлина;
  • підвищена чутливість тканин молочної залози.

В одній молочній залозі можлива наявність кількох фіброаденом. Більшість новоутворень мають діаметр від одного до трьох сантиметрів. Фіброаденоми з часом можуть збільшуватися.

Чи розсмоктується фіброаденома?

Фіброаденоми не розсмоктуються самостійно. При зміні гормонального фону фіброаденоми можуть зменшуватись у розмірах та змінювати форму. Зникнути фіброаденома молочної залози може з допомогою операції. Для контролю та лікування доброякісного новоутворення молочної залози необхідно проконсультуватися з мамологом.

Що робити, якщо фіброаденома болить?

Фіброаденоми зазвичай не болять та не завдають дискомфорту. Через зміну рівня гормону естрогену болючі відчуття можуть з'являтися перед менструаціями. При постійному болю в молочній залозі необхідна консультація мамолога для виключення передракових захворювань (аденозу та внутрішньопротокових папілом) та раку молочної залози.

Фіброаденома – це рак?

Фіброаденома – це не рак, а доброякісне новоутворення молочної залози. Фіброаденома також не перетворюється на рак молочної залози та не збільшує ризик його виникнення.

Самостійно відрізнити фіброаденому з кровотоком від злоякісного новоутворення неможливо. Відмінність фіброаденоми від раку на УЗД полягає в чітких краях, округлій або овальній формі, щільній консистенції, а також відсутності спайок з навколишніми тканинами.

Фіброаденома: видаляти чи ні?

Лікування фіброаденоми без операції неефективне, оскільки вони лікуються лише оперативним шляхом, проте показання до видалення пухлини часто відсутні. Видалення фіброаденоми показано при великому розмірі новоутворення, швидкому рості пухлини, а також деформації контуру молочної залози.

При невеликих розмірах ущільнення в молочній залозі та відсутності клінічної симптоматики необхідні спостереження та регулярне виконання інструментальних методів дослідження (УЗД, МРТ молочних залоз). При виявленні змін у розмірах або множинних фіброаденом молочної залози мамолог коригує тактику лікування.

Як відбувається видалення фіброаденоми?

Перед видаленням фіброаденоми мамолог збирає анамнез та аналізує скарги пацієнтки. Діагностика фіброаденоми може включати:

  • огляд та пальпацію молочних залоз;
  • мамографію;
  • УЗД чи МРТ молочних залоз.

Біопсія (пункція) молочної залози при фіброаденомі проводиться для уточнення діагнозу та виключення раку. Під час біопсії лікар під контролем УЗД вводить тонку або порожнисту голку в молочну залозу та здійснює забір тканини для дослідження.

Спосіб видалення фіброаденоми в залежності від розміру пухлини підбирає мамолог. Способи видалення фіброаденоми:

  • лампектомія (хірургічна біопсія). Застосовується при великих пухлинах, передбачає видалення фіброаденоми та навколишніх тканин;
  • вакуумна ексцизійна біопсія. Лікар робить невеликі проколи під контролем ультразвуку та «збирає» фіброаденоми за допомогою вакуумного пристрою;
  • кріоабляція (заморожування). Використовується для лікування невеликих новоутворень. Лікар робить розріз та використовує газ для руйнування тканин фіброаденоми.

Шви після хірургічної біопсії знімаються за тиждень. Рубці та шрами після видалення фіброаденоми залишаються лише в разі застосування лампектомії.

Тривалість реабілітації після видалення фіброаденоми молочної залози варіюється в залежності від розміру пухлини та способу її видалення. При лампектомії відновлення займає до 30 днів, при вакуумній ексцизійній біопсії – 7-10 днів. Після видалення фіброаденоми не можна робити фізичні вправи, піднімати важкі предмети, механічно травмувати груди.

Після видалення фіброаденоми можуть поколювати й боліти груди, спостерігатися набряк і незначні виділення з сосків протягом кількох днів, що вважається нормальним явищем. Також після видалення фіброаденоми можуть з'являтися інші ущільнення, для визначення характеру яких необхідно проконсультуватися з мамологом.

Протипоказання при фіброаденомі

Протипоказання при фіброаденом відсутні, відвідувати лазні та сауни, виконувати фізичні вправи, засмагати з доброякісним новоутворенням молочної залози можна. Годувати груддю при фіброаденомі можна, проте слід уникати грубого зціджування молока.

Чим відрізняється фіброаденома від фіброаденоматозу?

Фіброаденома є доброякісним новоутворенням, а фіброаденоматоз – процес, що супроводжується розростанням залізистої та фіброзної тканин, які є неоднорідними й характеризуються появою ділянок дифузного ущільнення. Фіброаденоматоз проявляється біллю та набряклістю молочної залози. Відрізнити фіброаденому від фіброаденоматозу зможе мамолог за результатами огляду та діагностики (УЗД чи МРТ).

Цю статтю прочитали 9736
Рейтинг статті 4 з 5 на основі 3 оцінок

Запитати onkokhirurhiia ЄРЦ

Популярні статті

Відгук
Відгук
Рейтинг
Тип відгуку
Задати питання
Кому питання
Питання
Запис онлайн
Виберіть послугу
Додатковий коментар
ERC Logo
Укр | Рус