Як розпізнати та вилікувати аденому простати?

Як розпізнати та вилікувати аденому простати?
10 4193
Створено 2023-06-28 13:40:24

У середньому розміри здорової простати становлять: ширина – 3,5 см, довжина – 3 см, товщина – близько 2 см, а маса не перевищує 20 г.

При захворюваннях передміхурової залози, до яких належать простатит, аденома (гіперплазія) та рак простати, змінюється розмір та збільшується маса органу, порушується процес сечовипускання. З аденомою простати стикається близько 50% чоловіків від 51 до 60 років, а також до 90% – віком понад 80 років. На діагностиці, лікуванні та профілактиці гіперплазії передміхурової залози спеціалізується уролог.

Що таке аденома простати?

Аденоми простати – це доброякісна пухлина, що утворюється внаслідок розростання залозистої чи сполучної тканин. На перших етапах розвитку аденоми простати у тканинах органу з'являються вузлики, які починають поступово рости. Збільшена залоза стискає сечовидільний канал, заважає спорожненню сечового міхура. Тканина розростається у напрямку до кишечника або до дна сечового міхура, поступово вклинюючись у нього.

Розміри аденоми простати варіюються залежно від стадії гіперплазії та можуть становити 35-70 см3 (об’єм передміхурової залози в нормі не перевищує 20-28 см3). Уролог підбирає курс терапії аденоми простати залежно від симптомів пацієнта та ступеня збільшення передміхурової залози.

Причини аденоми простати

Гіперплазія передміхурової залози може розвинутися на тлі вікових гормональних змін, через які кількість активного тестостерону в крові знижується, тоді як рівень естрогену залишається незмінним або підвищується. Коливання рівня гормонів призводять до посиленого росту клітин та сприяють збільшенню простати. Інші причини аденоми простати:

  • особливості будови передміхурової залози (сприяє застою секрету у вивідних протоках залоз) та венозної сітки передміхурової залози (провокує застій крові);
  • генетична схильність;
  • хронічні травми промежини;
  • надмірно активна статева активність;
  • вроджене зниження імунітету;
  • інфекції, що передаються статевим шляхом (наприклад, хламідіоз, уреаплазмоз);
  • хронічні порушення випорожнення (зокрема, закрепи, при яких у чоловіків виникає потреба сильно тужитися);
  • сидячий чи малорухливий спосіб життя;
  • імунологічні порушення (зокрема й аутоімунні);
  • нервове та фізичне перенапруження;
  • куріння та алкоголь;
  • надмірна маса тіла чи ожиріння;
  • переохолодження області малого тазу;
  • порушення гормонального фону (вроджена патологія, неконтрольований прийом гормональних препаратів).

Дослідження показують, що діабет, хвороби серця та кровообігу, використання бета-блокаторів можуть збільшити ризик виникнення аденоми передміхурової залози. Спричинити розвиток гіперплазії простати також може еректильна дисфункція (нездатність досягати або підтримувати ерекцію).

Симптоми та стадії аденоми простати

На ранніх стадіях аденома простати може мати безсимптомний перебіг або слабко виражені симптоми. Тяжкість ознак при гіперплазії передміхурової залози варіюється, але вони мають тенденцію до поступового погіршення з часом. Симптоми аденоми простати:

  • часта потреба в сечовипусканні (кожні одна-дві години);
  • слабкий або уривчастий струмінь сечі;
  • часте сечовипускання вночі (ніктурія);
  • неможливість повністю випорожнити сечовий міхур;
  • проблеми з початком сечовипускання;
  • домішки крові у сечі;
  • підтікання в кінці сечовипускання;
  • зміна кольору та запаху сечі.

Необхідність тужитися або напружуватися для сечовипускання також може вказувати на гіперплазію передміхурової залози. Нетримання сечі у чоловіків при аденомі простати розвивається через деформування внутрішнього сфінктера, що призводить до довільного розслаблення та витікання сечі з сечового міхура.

Залежно від розміру простати та симптомів розрізняють три стадії гіперплазії передміхурової залози.

Стадія аденоми простати

Характеристика стадії

перша стадія аденоми простати

характеризуется незначним збільшенням передміхурової залози, появою проблем із сечовипусканням

друга стадія аденоми простати

розвивається атрофія м'язів сечового міхура, через що з'являєтся відчуття неповного випорожнення

третя стадія аденоми простати

порушуються функції нирок та сечового міхура, що підвищує ризик затримання сечі

Стадія аденоми визначається урологом після збирання анамнезу, пальпації простати та проведення обстеження. Своєчасне звернення до лікаря дозволить запобігти розвитку ускладнень.

Ускладнення при аденомі простати

При гіперплазії простати сечовий міхур поступово розтягується та слабшає, що призводить до втрати його еластичності та порушення процесу скорочення м'язової стінки. Можливі наслідки аденоми простати:

  • нездатність випорожнити сечовий міхур (затримка сечі);
  • сечокам'яна хвороба;
  • інфекції сечовивідних шляхів (через неповне спорожнення сечового міхура створюється сприятливе середовище для розмноження бактерій).

Тиск у сечовому міхурі через затримку сечі може пошкодити нирки та призвести до розвитку пієлонефриту, гідронефрозу або ниркової недостатності. При гіперплазії простати також підвищується ризик запалення сечового міхура (циститу).

Як лікувати аденому простати

Для встановлення діагнозу та виключення раку простати уролог призначає аналізи (на простатспецифічний антиген (ПСА), мазок на ЗПСШ, дослідження секрету залози), біопсію простати, комп'ютерну та магнітно-резонансну томографію. Лікування аденоми простати може включати:

  • інгібітори 5-альфа-редуктази. Зменшують простату, запобігаючи гормональним змінам, що викликають ріст простати. Побічні ефекти включають ретроградну еякуляцію, при якій насіннєва рідина потрапляє в сечовий міхур, а не виводиться назовні;
  • інгібітори фосфодіестерази-5. Полегшують симптоми нижніх сечових шляхів за рахунок розслаблення гладких м'язів нижніх сечових шляхів;
  • альфа-блокатори. Застосовуються для зняття напруження з м'язів шийки сечового міхура та м'язових волокон передміхурової залози. Побічні ефекти можуть включати запаморочення;
  • препарати для зниження вироблення гормону дигідротестостерону. Необхідні для уповільнення росту простати.

Для лікування аденоми простати лікар може призначити діуретики та знеболювальні засоби. Уролог порекомендує дотримання дієти при аденомі простати, яка передбачає вживання фруктів, овочів, корисних жирів. Рекомендується включити в раціон ягоди, броколі, цитрусові, горіхи, помідори, куркуму.

При аденомі простати слід уникати вживання оброблених харчових продуктів, цукру та великої кількості вуглеводів. Також необхідна відмова від жирної, гострої, кислої їжі (подразнює тканини сечового міхура і призводить до посилення симптомів), алкогольних напоїв та кави, молочних продуктів, червоного м'яса, солі та спецій.

Норма ПСА при аденомі простати

Рівень ПСА при аденомі простати варіюється в залежності від розміру, а норма становить від 0 до 4 нг/мл. Однак підвищений ПСА може бути пов'язаний не лише з гіперплазією передміхурової залози, а й з інфекцією або раком простати. При рівні ПСА вище 4 нг/мл потрібна консультація уролога та додаткова діагностика для виключення онкології.

Операція при аденомі простати

Лікування аденоми простати без операції зазвичай можливе на першій стадії гіперплазії. Якщо аденома простати не зникла після медикаментозного курсу, лікар рекомендує хірургічне лікування. Операція при аденомі простати потрібна, коли в чоловіка розвивається непрохідність сечовивідних шляхів, з'являються домішки крові в сечі, нетримання або камені в сечовому міхурі.

Операція аденоми простати може передбачати часткове або повне видалення передміхурової залози, насіннєвих бульбашок з прилеглими тканинами. Залежно від стадії гіперплазії лікар може запропонувати операцію аденоми простати лазером, трансуретральну мікрохвильову термотерапію або голчасту абляцію.

Можливим наслідком операції при аденомі простати є ретроградна еякуляція. Інші ускладнення після видалення аденоми простати:

  • інфекція сечовивідних шляхів;
  • кровотеча;
  • тимчасове утруднене сечовипускання;
  • еректильна дисфункція;
  • нетримання сечі (у поодиноких випадках).

Після видалення аденоми простати необхідно утриматися від підняття ваги та надмірних фізичних навантажень протягом одного-шістьох тижнів (залежно від ступеня збільшення простати та способу видалення гіперплазії). Алкоголь після видалення аденоми простати не можна пити до повного загоєння рани.

Сексуальний контакт після видалення аденоми простати дозволений через три-чотири тижні, проте відновлення статевої функції може тривати кілька місяців. Рецидив аденоми простати після операції можливий, проте малоймовірний, оскільки після хірургічного лікування уролог визначає регулярність оглядів та обстежень для контролю стану пацієнта.

Профілактика аденоми простати

Профілактика аденоми простати полягає в дотриманні здорової дієти та підтримці нормальної ваги, відмові від куріння та алкоголю, регулярній фізичній активності. Підтримання нормального рівня холестерину, артеріального тиску та рівня цукру в крові також допоможе запобігти гіперплазії простати.

Що не можна при аденомі простати?

При аденомі простати не можна пити алкоголь і каву (збільшують вироблення сечі та подразнюють сечовий міхур), стримувати сечовипускання (призводить до перенапруження та пошкодження м'язів сечового міхура). Урологи також рекомендують обмежити споживання напоїв за одну-дві години до сну (дозволить зменшити ніктурію).

За можливості (після консультації з лікарем) потрібно замінити деконгестанти та антигістамінні препарати, оскільки вони стягують контролюючі потік сечі м'язи навколо уретри, ускладнюючи сечовипускання. При аденомі простати можна й необхідно підтримувати фізичну активність, оскільки сидячий та малорухливий спосіб життя сприяє затримці сечі.

Аденома простати – це рак?

Аденома простати не є раком передміхурової залози та не збільшує імовірність його розвитку. Однак, якщо на ранніх стадіях злоякісне новоутворення у простаті протікає безсимптомно, то при прогресуванні онкології у чоловіка з'являються часті позиви до сечовипускання, біль при еякуляції та сечовипусканні, спостерігається слабкий потік сечі.

Через схожість симптомів гіперплазії та раку передміхурової залози при виникненні проблем із сечовипусканням та статевою функцією необхідно звернутися до уролога. Лікар проведе обстеження, встановить діагноз та підбере курс терапії.

Цю статтю прочитали 4193
Рейтинг статті 4 з 5 на основі 4 оцінок

Запитати урологія, дитяча урологія, УЗД ЄРЦ

Популярні статті

Відгук
Відгук
Рейтинг
Тип відгуку
Задати питання
Кому питання
Питання
Запис онлайн
Виберіть послугу
Додатковий коментар
ERC Logo
Укр | Рус