Logo

Лікування базаліоми в Харкові

Базаліома (базально-клітинна карцинома) є одним із найпоширеніших видів раку шкіри. Пройти лікування базаліоми в Харкові можна в «Європейському Радіологічному Центрі».

Що таке базаліома

Базаліома – це вид раку шкіри, який починається в базальних клітинах, що відповідають за створення нових клітин шкіри шляхом поділу та копіювання самих себе. Як виглядає базаліома, можна побачити на фото.

Причини розвитку базаліоми

Базаліома на обличчі та тілі розвивається при пошкодженні ДНК у базальних клітинах, які знаходяться у нижній частині епідермісу (зовнішньому шарі шкіри). У нормі – коли створюються нові клітини, старі «виштовхуються» на поверхню епідермісу, де відмирають і відлущуються.

З появою мутації базальні клітини починають швидко розмножуватися і рости, що з часом призводить до накопичення аномальних клітин та утворення ракової пухлини. Фактори ризику базаліоми:

  • надмірна дія ультрафіолетового випромінювання;
  • наявність сонячних опіків на шкірі;
  • світла шкіра;
  • актинічний кератоз;
  • генетична схильність;
  • прийом імунодепресантів (пригнічують імунну систему);
  • дія миш'яку.

Підвищити ризик меланоми та базаліоми носа можуть спадкові патології, наприклад, синдроми невоїдної базальноклітинної карциноми (синдром Горліна-Гольця), Ромбо, пігментна ксеродерма. Перенесена травма шкіри, термічний опік, дерматологічне захворювання (наприклад, шкірний вовчак, невус сальних залоз) також можуть спровокувати пошкодження базальних клітин та розвиток пухлини.

Імовірність розвитку базаліоми підвищується в людей, які пройшли понад 100 сеансів ПУВА (фототерапії). Терапія використовується для лікування захворювань шкіри (псоріазу, акне) і передбачає застосування фотоактивної речовини разом з опроміненням шкіри ультрафіолетом.

Види базаліоми

Залежно від зовнішнього вигляду та локалізації виділяють кілька видів базаліоми.

Види базаліоми

Вид

Особливості раку шкіри

Вузликова базаліома

Найбільш поширений вид базаліоми. Має невеликий розмір з однорідною структурою, напівпрозорий відтінок з судинними «зірочками».

Виразкова базаліома

Виникає під час прогресування вузликової форми. Осередок пухлини розростається, з'являються виразки, вкриті некротичними та гнійними кірками.

Поверхнева (педжетоїдна) базаліома

Поверхнева базаліома росте повільно, тривалий час має безсимптомний перебіг, є плоскими утвореннями різних відтінків червоного кольору з нерівними краями.

Плоска (склеродермоподібна) базаліома

Протікає агресивно, іноді вражає м'які тканини, рідко вкривається виразками, за клінічними проявами схожа на екзему і псоріаз.

Метатипова базаліома

Поєднує симптоми плоскоклітинного та базальноклітинного раку. Найбільш агресивна форма, поширюється і дає метастази у віддалені тканини, органи.

Інфільтративна базаліома

Виникає при прогресуванні вузликової та плоскої форм. Характеризується підвищеним ризиком стрімкого розвитку захворювання з ростом пухлини вглиб, метастазуванням та рецидивами після терапії.

Пігментована базаліома

З'являється на шкірі у вигляді плоских плям з високою пігментацією в центрі та по краях. Наріст вкривається виразками з гноєм, які гояться, залишаючи після себе темну пляму.

Бородавчаста базаліома

Нагадує бородавку, що виразно піднімається над шкірою, має сіруватий відтінок. Утворення без виразок та судинних «зірочок».

Фіброепітеліома Пінкуса

Рідкісна форма базаліоми, має вигляд фіброзного поліпа на ніжці, може набувати напівсферичного обрису.

Зазвичай базаліома шкіри не метастазує, але без лікування може досягати великих розмірів, ускладнюватися розпадом та кровотечею, а також перероджуватись у плоскоклітинний рак. При переродженні в плоскоклітинний рак базаліома може давати метастази у прилеглі лімфатичні вузли, у поодиноких випадках – у легені, печінку та кістки.

Симптоми та стадії базаліоми

Базально-клітинна карцинома зазвичай розвивається на відкритих ділянках тіла. Найчастіше базаліоми виникають на обличчі, носі, повіках, голові, вухах, нижніх і верхніх кінцівках. В окремих випадках базаліома може розвиватися на частинах тіла, зазвичай захищених від сонця, наприклад, на статевих органах.

Ознаки базаліоми варіюються залежно від виду пухлини та її локалізації. Можливі симптоми базаліоми:

  • горбок тілесного кольору з блискучою, гладенькою поверхнею;
  • лущення та кровоточивість шишки на шкірі;
  • наявність видимих невеликих судин на новоутворенні;
  • ураження чорного, коричневого чи синього кольору;
  • наявність темних плям на світлому новоутворенні;
  • злегка піднята над здоровою шкірою напівпрозора облямівка;
  • луската пляма плоскої форми;
  • біле воскоподібне рубцеве утворення без чітких меж;
  • гіперпігментація шкіри.

Розмір базаліоми шкіри обличчя може змінюватись від кількох міліметрів до кількох сантиметрів. Більшість базаліом – маленькі, блискучі, щільні плями, від майже прозорого до рожевого кольору вузлики з телеангіектазією (розширеними дрібними судинами), виразками, іноді лусочками на поверхні утворення. У поодиноких випадках можуть бути й великі бляшки з кровотечею.

Стадіювання базаліоми відбувається залежно від розміру та глибини проникнення пухлини. Стадії базаліоми:

  1. Перша стадія. На початковій стадії базаліоми шкіри пухлина має діаметр менше двох см і знаходиться на поверхні шкіри.
  2. Друга стадія. Пухлина має діаметр від двох до п'яти см і може знаходитися в більш глибоких шарах шкіри.
  3. Третя стадія. Новоутворення має діаметр більше п'яти см і поширюється на навколишні тканини (наприклад, кістки та хрящі).

Залежно від стадії базаліоми повік лікар підбирає курс терапії. Запобігти прогресуванню базаліоми вушної раковини або обличчя допоможе звернення до онкодерматолога відразу після виявлення змін на шкірі або ран, що не гояться.

Діагностика базаліоми в Харкові

Перед початком лікування хвороби базаліоми онкодерматолог збирає анамнез та аналізує скарги пацієнта. Діагностика базаліоми:

  • огляд уражених шкірних покривів. Лікар оглядає базаліому на вухах, повіках або кінцівках для оцінювання її розміру та зовнішнього вигляду (необхідно для визначення типу раку шкіри);
  • дерматоскопія. Діагностика передбачає огляд ураженої ділянки шкіри за допомогою збільшувального пристрою – дерматоскопа. Дерматоскопія при базаліомі дозволяє оцінити форму, колір та її однорідність, наявність судин, потовщення новоутворення;
  • біопсія. Онкодерматолог також бере зразок шкіри для визначення природи новоутворення (доброякісне чи злоякісне), а також виду раку шкіри.

За результатами діагностики при виявленні плоскоклітинного раку або меланоми лікар призначає КТ за онкопротоколами. Це необхідно для виключення вторинних уражень лімфовузлів або наявності метастазів.

Лікування базаліоми в Харкові

Лікування раку шкіри (базаліоми, меланоми) розпочинається з видалення пухлини. Методи видалення базаліоми:

  • хірургічне лікування базаліоми шкіри. Лікар видаляє ракове ураження та навколишній край здорової шкіри, який досліджується під мікроскопом для виключення наявності ракових клітин. Зазвичай застосовується для базаліоми, яка не схильна до рецидиву (наприклад, на грудях, спині, руках та ногах);
  • операція за методом Моха. Онкодерматолог видаляє ракову пухлину шарами, кожен з яких досліджується під мікроскопом. За допомогою операції Моха вдається відсікти уражені тканини з аномальними клітинами без пошкодження здорових тканин. Зазвичай застосовується при високому ризику рецидивуючої базаліоми, а також пухлини на обличчі (наприклад, базаліома на губі).

У деяких випадках лікарем можуть бути рекомендовані інші методи видалення базаліоми. При невеликих пухлинах пацієнту може бути запропоновано видалення новоутворення за допомогою спеціального скребкового інструменту (кюретки), а потім електродесикації (припікання електричною голкою).

Залежно від стадії базаліоми, можуть бути запропоновані інші методи терапії. Способи лікування базально-клітинної карциноми:

  • променева терапія. Передбачає використання лазерного пристрою для спрямування вузького пучка світла для знищення ракових клітин;
  • кріохірургія. Пухлина заморожується за допомогою рідкого азоту;
  • фотодинамічна терапія. Поєднує фотосенсибілізуючі препарати та світло для лікування поверхневого раку шкіри.

Після операції у разі ризику поширення метастазів лікар добирає додаткові методи лікування. Залежно від стадії базаліоми на вусі або повіках онкодерматолог може порекомендувати місцеву або хіміотерапію.

Таргетні терапевтичні препарати для базально-клітинної карциноми блокують молекулярні сигнали, які сприяють росту пухлини. Хіміотерапія передбачає використання сильнодіючих препаратів, що знищують ракові клітини.

Записатися на консультацію до онкодерматолога та лікування базаліоми в дітей та дорослих у Харкові в «Європейському Радіологічному Центрі» можна за телефоном, зазначеним на сайті.

Відгук
Відгук
Рейтинг
Тип відгуку
Задати питання
Кому питання
Питання
Запис онлайн
Виберіть послугу
Додатковий коментар