КТ легенів


КТ грудної клітки.

Останнім часом стало дуже популярним обстеження грудної клітки на комп’ютерному томографі для виключення вірусної пневмонії. На жаль, у обивателів КТ легень стало синонімом обстеження на COVID-19. Пацієнтів цікавить лише ступінь ураження легень, а будь-яке ураження у вигляді «матового скла» помилково трактується пацієнтами й лікарями, як COVID-19.

Насправді це не так. Не варто забувати, що причин ураження легень може бути дуже багато — це бактеріальні пневмонії, туберкульоз, онкологія, а також різноманітні ураження інтерстиціальної тканини курців і не тільки. За всіх цих станів може спостерігатися так зване «матове скло».

Для наочності наведемо нижче кілька прикладів КТ-знімків — усі з матовим склом, і всі з різними діагнозами.

 

матовое стекло при 70% поражения легких

 

матовое стекло при пневмоцистной пневмонии ассоциированой со спидом

 

многочисленные мелкие участки матового стекла - множественный рак легкого в начальной стадии

 

матовое стекло в правом легком - это легочное кровоизлияние на фоне приема антикоагулянтов

 

матовое стекло вследствие легочного протеиноза

 

матовое стекло вследствие приема ингаляционных наркотиков

 

матовое стекло при метастазах

 

Також пацієнт може мати позитивний ПЛР-тест та клінічні симптоми вірусного захворювання, але при цьому КТ покаже «чисті», неушкоджені легені.

Завдання лікаря-рентгенолога при обстеженні КТ грудної клітки не лише вказати ступінь ураження легень, а й описати повну картину із зазначенням точного радіологічного діагнозу. Для цього лікар оцінює характер і симетричність поширення осередків, їх контури, щільність, наявність збільшених лімфовузлів, зміни з боку серця, наявність рідини у плевральних порожнинах та порожнині перикарду, а також результати аналізів. Визначити наявність чи відсутність «матового скла» в легенях — це завдання просте і швидке, з ним може впоратися навіть рентген-лаборант, жодних спеціальних «хитрощів» для цього застосовувати не потрібно. А ось поставити правильний діагноз — це завдання лікаря, яке потребує певного рівня компетенції та професійних знань, особливо у випадках невірусного ураження! Іноді доходить до казусів: встановлюєш діагноз пухлина або звичайна бактеріальна негоспітальна пневмонія, а пацієнти телефонують і вимагають зазначити відсоток ураження, тому що в тексті вказано «матове скло» або слово «пневмонія». У таких ситуаціях це безглуздо і з ураженням при COVID-19 жодним чином не пов'язано!

У зв'язку з цим спроби пацієнтів приховати від лікаря клінічні подробиці свого захворювання (кашель, підвищення температури, тривалість захворювання), а також результати ПЛР-тестів, інших аналізів, факт куріння є небезпечною помилкою та не перестають дивувати, адже зі здоров'ям не можна жартувати!

На жаль, не всі пацієнти можуть це зрозуміти, їм важливіший швидкий результат та невисока вартість послуги.

Ще однією помилкою є порівняння інформативності УЗД легень та КТ легень. Це абсолютно непорівнянно. Інформативність УЗД легень наближається до нуля! Повітряна тканина не пропускає ультразвук. Інфільтрація легеневої тканини знижує повітряність легень і дає можливість УЗД лише опосередковано оцінити їх гіпотетичне ураження. Використання УЗД легенів обмежене лише важкими лежачими пацієнтами, яким неможливо зробити КТ або рентгенограму, і спрямоване на те, щоб побічно оцінити можливе погіршення з боку уражених легень, а також виявити рідину у плевральних порожнинах. Проведення УЗД легень як метод первинного виявлення ураження при COVID-19 абсолютно безглузде, адже так зване «матове скло» не видно навіть на рентгенограмах високої якості.

Тому діагностика вірусного захворювання COVID-19 заснована на ПЛР-тестах, а виявлення ускладнення цього захворювання у вигляді вірусної пневмонії найбільш швидко та інформативно за допомогою низькодозової комп'ютерної томографії. Обидві послуги – КТ легень та забір аналізу для проведення ПЛР-тесту на COVID-19 – проводяться у всіх центрах ЄРЦ.

З повагою, команда «ЄВРОПЕЙСЬКОГО РАДІОЛОГІЧНОГО ЦЕНТРУ»

 

Відгук
Відгук
Рейтинг
Тип відгуку
Задати питання
Кому питання
Питання
Запис онлайн
Виберіть послугу
Додатковий коментар
ERC Logo
Укр | Рус