Історія про базаліому

Вирішили, що родимку треба видалити.

Цю процедуру роблять скрізь швидко та дешево. Але скрізь не хотілося, а хотілося безпечно та професійно, тому після вивчення низки клінік було обрано одну, яка займалася цим спеціалізовано.

Лікар оглянув родимку спершу просто очима, а потім за допомогою лупи. Зробив висновок, що утворення цілком звичайний невус, і можна випалити його лазером, швидко та назавжди. Крім цього «невуса» запропонував одразу прибрати ще кілька, щоб не ходити двічі. За годину з цією проблемою було покінчено.

А за рік виявилося, що все лише починається.

Родимки, які видалили заодно, безслідно зникли. А ось злощасний «невус», через який усе почалося, знову з'явився на тому ж місці, тільки більшого розміру, і вже почав турбувати серйозно.

І ось тут випадково трапився фахівець, який спеціалізується не на родимках, а на шкірних захворюваннях. Він уважно вивчив «невус» за допомогою дерматоскопа. На жаль, верхній шар був пошкоджений лазером, і зрозуміти, що це, візуально тепер можливості не було. 

Дівчина повернулася до клініки, де їй випалювали «невус» та попросила дістати з архіву знімки родимки. Але виявилося, що жодних архівів клініка не мала, фото вони не роблять і не зберігають. Тоді б підійшли результати гістології, але їх теж не було, бо гістологія – це дорого, і її роблять не всім, а лише тим, хто сам попросить.

У результаті новий фахівець, підозрюючи недобре, запропонував хірургічно повністю видалити утворення, а отриманий матеріал здати на аналіз.

Так і зробили. У результаті гістологічний аналіз показав, що утворення зовсім не було невусом, а було базаліомою, що є одним із різновидів раку шкіри. На щастя, цей вид раку не є агресивним, не поширюється на інші ділянки та не дає метастази. Після того, як його видаляють, у 98% випадків настає цілковите одужання. Але міг статися й інший результат. 

У разі подібної помилки з меланомою або іншими агресивними формами раку процес міг би розростися так, що його було б неможливо видалити хірургічно, поширитися на внутрішні органи або вразити головний мозок.

Які висновки можна зробити з цієї історії?

  1. 1. З будь-якими, навіть безпечними на вигляд утвореннями на шкірі краще звертатися до професійного лікаря онко-дерматолога.
  2. 2. Переконатися, що аналіз утворення відбувається за допомогою цифрового дерматоскопа, який робить фото.
  3. 3. Переконатися, що в клініці існує архів, і всі фотографії зберігаються на сервері або цифровому носії.
  4. 4. Завжди робити гістологічний аналіз утворення.

 

Відгук
Відгук
Рейтинг
Тип відгуку
Задати питання
Кому питання
Питання
Запис онлайн
Виберіть послугу
Додатковий коментар
ERC Logo
Укр | Рус