Захворювання печінки

Спочатку утворюється жирова дистрофія печінки. Це коли в результаті порушення обмінних процесів жир починає відкладатися в клітинах печінки, тим самим провокуючи їх розпад і призводячи до запалення. На цьому етапі процес оборотний і піддається лікуванню. Потім з'являється фіброз. На цьому етапі процес вже необоротний, але при правильно підібраній підтримувальній терапії людина може вести повноцінний спосіб життя. На етапі цирозу та онкології, щоб продовжити пацієнту життя, потрібні дороге лікування, а єдиним вирішенням проблеми є лише пересадка печінки.

Site LiverDesease 2 UKR 1

На якому етапі зазвичай пацієнт звертається по допомогу? Здебільшого це відбувається пізно, на етапі цирозу, рідше – на початкових стадіях фіброзу.

Це відбувається тому, що лише на цих етапах печінка виявляє перші симптоми нездужання, які, до того ж, ще дуже неконкретно вказують на те, що це саме вона.

До таких симптомів належать:

  • Підвищена стомлюваність, брак сил, знижена працездатність, відсутність настрою, депресивність, порушення сну, зниження апетиту. У таких випадках люди шукають вирішення проблеми у відпочинку, беруть відпустку, їдуть на природу, більше гуляють. А правильніше було б піти та здати клініку крові, печінкові проби, пройти УЗД печінки, які точно підкажуть, із чим пов'язана зміна самопочуття.
  • Жовтяниця. Пожовтіння слизових оболонок, особливо склер і шкіри є результатом підвищення рівня білірубіну в крові – пігменту, який у нормі зв'язується в печінці й виводиться з організму разом із жовчю, калом та сечею. Багато хто не звертає уваги і на ці симптоми, вважаючи, що це засмага довго не сходить або причина в тривалому сидінні за комп'ютером. Хоча жовтяниця може бути першим проявом вірусного гепатиту. І знову правильним рішенням має бути здавання аналізів на печінкові проби, вірусні гепатити, УЗД органів черевної порожнини.
  • Проблеми зі шкірою. Сверблячка. Висип. Судинні зірочки, синці. Накопичення жовчних кислот у підшкірно-жировій клітковині сприяє появі сверблячки шкіри, а висип може бути ознакою накопичення в крові токсичних речовин. Через пошкодження печінки фактори згортання не виробляються в потрібній організму кількості, що сприяє появі синців на шкірі, судинних зірочок та подовженню часу кровотеч. У цьому випадку Вам не допоможуть ні косметолог, ні алерголог, ні дерматолог. Причину недуги можна виявити, якщо здати аналізи на біохімію – печінкові проби, коагулограму.
  • Біль у м'язах та суглобах без видимої на те причини. Це не крепатура і не перевтома.
  • Диспепсія – біль і тяжкість у шлунку, нудота/блювота, діарея/запор, здуття живота. Ці симптоми можуть бути результатом порушень дезінтоксикаційної функції печінки, коли кінцеві продукти метаболізму не виводяться з організму, а циркулюють у крові, що призводить до інтоксикації. Також зміни у роботі ШКТ можуть бути результатом змін у виробленні жовчі печінкою через зниження її функції.
  • Тупий ниючий біль, почуття дискомфорту, розпирання в правому підребер'ї. Для захворювань печінки біль є ознакою хвороби, що далеко зайшла, оскільки біль з'являється при розтягуванні капсули, якою оточена печінка. У свою чергу сама паренхіма печінки не має нервових закінчень і тому «печінка не болить». Гострий біль у правому підребер'ї потребує виключення захворювань жовчного міхура.
  • Відчуття гіркоти та неприємного присмаку в роті.
  • Потемніння сечі та посвітління калу також пов'язане з порушенням обміну білірубіну.
  • Підвищення температури. Для захворювань печінки характерним є підвищення температури до субфебрильних позначок (не вище 38°С). При цирозі печінки, коли паренхіма незворотно замінюється на сполучнотканинні рубці, температура може підвищуватися до 39-40°С, що є поганою прогностичною ознакою.
  • Набряки ніг, збільшення живота у розмірах. Накопичення рідини в порожнинах пов'язане зі збільшенням тиску в системі ворітної вени та зниженням кількості в крові альбуміну – білка, який синтезується печінкою та утримує рідину в судинах, підвищуючи онкотичний тиск плазми.

site liverdesease 1 ukr 11

За будь-якого з вищезазначених випадків першим правильним кроком на шляху вирішення проблеми є здача лабораторних аналізів та проходження УЗД, що краще зробити за рекомендацією лікаря-гастроентеролога.

Перелік аналізів може бути досить великим (клінічний аналіз крові, біохімія – печінкові проби, глюкоза крові, холестерин та його фракції, коагулограма, аналіз на вірусні гепатити, онкомаркер печінки), але це не означає, що треба здавати одразу всі.

Зниження загального білка, альбуміну, тромбоцитів, гемоглобіну, заліза, підвищення рівня АЛТ, АСТ, ГГТ, білірубіну, зміни в коагулограмі можуть бути єдиною ознакою ураження печінки.

Зміна розмірів та структури печінки на УЗД – гепатомегалія, дифузні зміни печінки, жирова дистрофія, гепатоз, стеатоз, поява додаткових утворень у печінці потребують оцінки та трактування лікаря-гастроентеролога, щоб своєчасно розпочати лікування та не гаяти час.

Якщо у Вас досі немає свого лікаря-гастроентеролога, Ви завжди можете знайти його, звернувшись на консультацію в «ЄВРОПЕЙСЬКИЙ РАДІОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР».

Відгук
Відгук
Рейтинг
Тип відгуку
Задати питання
Кому питання
Питання
Запис онлайн
Виберіть послугу
Додатковий коментар
ERC Logo
Укр | Рус