УЗД серця з доплерографією

На це питання можна спробувати відповісти. 

В Україні щодо цього є нормативно-правова база лише для школярів та абітурієнтів у вигляді медичної довідки форми 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду». У довідці 086-1/о зазначаються інформація про дати проходження останніх медичних оглядів, медичний висновок, визначається стан здоров’я та функціональна група заняття фізичною культурою. Залежно від віку дитини медкомісія включає різних спеціалістів. Крім того, усі школярі проходять пробу Руф’є для визначення функціональних можливостей серцево-судинної системи.

Проба Руф’є (або проба Руф’є-Діксона) — це оцінювання працездатності серця дитини за мінімальних фізичних навантажень. Спочатку вираховують пульс дитини у спокійному стані, протягом 15 секунд. Потім дитина робить 30 присідань — і знову вимірюється пульс після фізичної активності та відпочинку після навантаження. Потім за спеціальною формулою обчислюють так званий індекс. Ця проба потрібна для грамотного підбору навантаження під час уроків фізкультури в навчальних закладах.

Для дорослої людини жодних обов’язкових перевірок перед додатковими фізичними заняттями немає. На жаль, через це багато людей лише погіршують своє здоров’я під час занять спортом.

Що ЄВРОПЕЙСЬКИЙ РАДІОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР рекомендує робити кожному перед початком занять спортом:

- ЕхоКГ (воно ж — ехокардіографія/УЗД серця з доплерографією) — ультразвукове дослідження серця у спокої; стандартизоване ультразвукове дослідження серця з метою вивчення морфології та функції серця, яке дозволяє оцінити структуру, розміри та стан серцевого м’яза, клапанів та великих судин.

На цьому етапі виявляються пацієнти з проявами серцевої недостатності, клапанними та перегородковими вадами серця, кардіопатіями. Такі люди потребують динамічного спостереження кардіолога, і переважно їм не підходять заняття фізкультурою в основній групі.

Дослідження ЕхоКГ з фізичним або фармакологічним навантаженням називається «стрес ЕхоКГ» — метод визначення зон міокарду з латентною ішемією (недостатнім живленням — використовується при вивченні пацієнтів з ішемічною хворобою серця. Проводиться за спеціальним протоколом. На апараті УЗД має бути встановлене відповідне програмне забезпечення для стрес ЕхоКГ. Проба Руф’є не є різновидом стрес ЕхоКГ.

- ЕКГ — стандартний метод вивчення електричної активності серця. Цей метод дозволяє виявити пацієнтів із порушеннями ритму серця — блокадами проведення імпульсу, прискореним проведенням імпульсу та прискореними порушеннями ритму.

ЕКГ з фізичним навантаженням — це велоергометрія. Проводиться для виявлення прихованих у спокої ішемічних змін міокарда, тобто ІХС (ішемічної хвороби серця). Також використовується у спорті великих досягнень — щоб визначити, чи можна давати навантаження, що призводить до субмаксимальної або максимальної частоти серцевих скорочень. На фоні максимальних навантажень можна оцінити стабільність ритму, відсутність ішемії.

- ВРС (варіабельність ритму серця) — це модифікований вид ЕКГ, який проводить спектральний аналіз серцевого ритму. ВРС вивчається у спокої: 5-хвилинний запис (мінімальний час з оцінки показників), далі — активний ортостаз (досліджуваний активно встає). Проводиться повторне дослідження ще 5 хвилин. Таким чином, оцінюється вплив фізичного навантаження на серце насамперед на рівні вегетативної (нервової) регуляції. Дається оцінка правильності відповіді регуляторних систем та ступеня його вираженості.

Для первинної оцінки серцево-судинної системи цей комплекс цілком достатній: дає оцінку структурі, усім функціям серця, а також регуляції на елементарне навантаження (оцінює її адекватність та виразність).

Цей аналіз відображає вплив регуляторних факторів на ритм серця — нервових (вегетативної нервової системи) та ендокринних. Враховуючи, що вегетативна нервова система є основною системою, відповідальною за адаптацію серцевого ритму до фізичного навантаження, оцінка її стану є найбільш адекватною оцінкою адаптації до фізичного навантаження.

Які ще доповнення можливі?

Комплекс з оцінкою деформації міокарда (стрейном)

Цей комплекс показаний особливо тим, у кого за даними ультразвукового дослідження серця було виявлено потовщення стінки лівого шлуночка. Адже, якщо в досліджуваного є пристосувальна (адаптивна, фізіологічна) гіпертрофія, то деформаційні властивості міокарда не порушені. Якщо ж гіпертрофія патологічна, то функції порушуються. Тобто, наявні патологічні зміни деформації міокарда. Вивчення деформації міокарда (стрейну) в досліджуваних без гіпертрофії також корисно для раннього виявлення порушення скорочуваності міокарда.

 

Відгук
Відгук
Рейтинг
Тип відгуку
Задати питання
Кому питання
Питання
Запис онлайн
Виберіть послугу
Додатковий коментар
ERC Logo
Укр | Рус