Шкірні новоутворення

Такі новоутворення називаються пухлинами шкіри та діляться на доброякісні, передракові та злоякісні. Доброякісні новоутворення складаються з клітин, які не порушують здатність до їх диференціювання. Клітини зберігають свої первинні функції і структурою схожі з нормальними, вони повільно ростуть. При великих розмірах доброякісні утворення можуть стискати сусідні тканини, але ніколи в них не проникають.

Передракові захворювання шкіри – це дерматози, які можуть переродитися в рак з більшим або меншим ступенем ймовірності. Розрізняють облігатні передраки – дерматози, які трансформуються на рак майже завжди. І факультативні – дерматози, які трансформуються на рак не завжди.

Злоякісні пухлини шкіри – це група новоутворень, сформованих з клітин шкіри та сполучної тканини. Рак шкіри – найбільш поширений тип раку, і в більшості випадків розвивається на ділянках шкірного покриву, які піддаються інсоляції, і обернено пропорційно пов'язаний із вмістом меланіну в шкірі. Таким чином, найбільш схильні до ризику розвитку раку люди зі світлою шкірою, світлим і рудим волоссям. Також злоякісні пухлини шкіри можуть розвиватися через роки після променевої терапії або контакту з канцерогенами (наприклад, прийому внутрішньо миш'яку).

Для встановлення точного діагнозу потрібна правильна діагностика.

кожа

 

Діагностика та лікування

Для діагностики новоутворення шкіри застосовують метод дерматоскопії. Лікар за допомогою спеціального апарату (дерматоскопа) вивчає утворення і припускає природу його походження. Це безконтактне дослідження, спрямоване на розпізнавання доброякісних утворень від злоякісних.

Залежно від типу пухлини приймається рішення щодо подальшого лікування.

Якщо утворення доброякісне і не турбує пацієнта, його можна залишити й нічого з ним не робити. Якщо необхідне лікування доброякісних утворень шкіри, то найчастіше це видалення ураженої зони з невеликим захопленням здорової тканини. Для непігментних доброякісних утворень можна застосувати кріодеструкцію, радіохвильовий метод або лазерну абляцію.

При підозрі на злоякісний процес видалення утворення шкіри проводиться лише хірургічним шляхом у межах здорових тканин.

Важливо!

Якщо утворення залишається під наглядом, потрібно зробити його фото із зазначенням розмірів та зберігати у картці пацієнта, щоб надалі була можливість оцінити будь-які зміни у розмірі, кольорі та формі.

Після видалення будь-яке утворення має бути відправлене на гістологічне дослідження. Це означає, що шматочок ураженої тканини віддається на лабораторний аналіз для підтвердження діагнозу.

 

Доброякісні новоутворення шкіри

Види доброякісних новоутворень шкіри:

  • Родимка (невус, родима пляма) – доброякісне пігментне утворення шкіри, зазвичай невеликого розміру, проте може досягати гігантських розмірів.
  • Себорейна кератома – одна з найпоширеніших пухлин, особливо у людей похилого віку. Утворення з чітким контуром, зазвичай овальної або округлої форми від тілесного до сіро-коричневого кольору з лусочками на поверхні.
  • Гемангіома – судинна пухлина, яка утворюється з клітин кровоносних судин. Може мати колір від червоного до синюшно-чорного, бути плоскою або виступати над поверхнею шкіри.
  • Бородавки – утворення у вигляді невеликого вузлика, зазвичай на широкій основі (ніжці). Причина – вірус папіломи людини (ВПЛ). Зазвичай виникають і на тлі стресів, зниження імунітету, вегетативних розладів.
  • Папіломи – доброякісні утворення тілесного кольору, найчастіше на тонкій основі (ніжці). Папіломи не викликаються вірусом папіломи людини (ВПЛ), не заразні, не потребують дослідження на ВПЛ.
  • Шкірний ріг – щільне конусоподібне утворення, що росте зі шкіри. Являє собою особливу форму кератозу. Розмір і форма цього утворення варіюється в широких межах, але найчастіше має кілька міліметрів у довжину. Є передраком. У цьому випадку плоскоклітинний рак виникає на основі рога.
  • Лімфангіома – вроджена пухлина зі стінок лімфатичних судин. Розташовуються поверхнево або в порожнинах організму і можуть досягати великих розмірів. Зовні це утворення з горбистою поверхнею синюшного чи червоно-бурого забарвлення.
  • Атерома – пухлина сальної залози, що утворюється через закупорку вивідної протоки. Внаслідок цього секрет накопичується в порожнині залози, стає густим. Зустрічається на будь-якій частині організму, крім шкіри долонь та стоп, тому що там відсутні сальні залози. При приєднанні вторинної інфекції можуть запалюватися і навіть абсцедувати.
  • Дерматофіброма – утворення зі сполучної тканини. Зовні виглядає як кулька, що виступає над поверхнею шкіри.
  • Шванома – пухлина з клітин оболонок нервів. Зовні виглядає як щільний горбок.
  • Гломусна пухлина – доброякісна пухлина, що зазвичай виникає в області нігтьових фаланг (по-іншому вона називається гломангіомою, або пухлиною Барре-Масона) – невелике доброякісне утворення, що походить з нервово-м'язового вузла шкіри, який називається «гломусом». Її особливістю є дуже сильний пекучий біль навіть при легкому дотику.

 

Злоякісні утворення шкіри

Злоякісні утворення шкіри – пухлини, що виникають з епітелію.

При цьому рак шкіри належить до пухлин, що легко підлягають візуалізації, тому можливе раннє виявлення і своєчасне лікування і, як наслідок, максимально сприятливий прогноз. Розрізняють базальноклітинний та плоскоклітинний рак шкіри.

  • Базальноклітинний рак шкіри (базаліома) – один з раків шкіри, що зустрічаються найчастіше. Більшість базаліом – маленькі, блискучі, щільні плями, від майже прозорого до рожевого кольору вузлики з телеангіектазіями, виразками та кірками на поверхні утворення, але можуть бути й великі бляшки з кровотечею. Не метастазує, але без лікування (видалення, променевої терапії) може досягати великих розмірів, ускладнюватися розпадом та кровотечею та перероджуватися у плоскоклітинний рак.
  • Плоскоклітинний рак шкіри є другою найпоширенішою формою раку шкіри. Клінічна картина дуже варіабельна, але підозра на плоскоклітинний рак шкіри повинна виникати при будь-якому утворенні, що не загоюється на відкритій ділянці шкірного покриву. Пухлина може маніфестувати у вигляді червоної плями або бляшки з лусочками на поверхні та трансформуватися у вузол. У деяких випадках тканини пухлини можуть перебувати нижче рівня навколишньої шкіри, вкритися виразками і проростати в тканини. Плоскоклітинний рак, який виникає в поверхневих шарах епідермісу, якщо не розпочати лікування, може поширюватися на інші органи. Метастазує переважно лімфогенним шляхом.
  • Іноді зустрічається рак з придатків шкіри – волосяних фолікулів, сальних та потових залоз.
  • Меланома – це пухлина, що розвивається з меланоцитів (пігментоутворюючих клітин шкіри). Вона найагресивніша і часто рецидивна пухлина шкіри, яка метастазує в кровоносні або лімфатичні судини. Має дуже варіабельні клінічні прояви. Може виглядати як темна пляма на шкірі, так і як червоний або біло-блакитний вузлик. Особлива небезпека – у спонтанно регресуючій меланомі, яка поступово зникає з поверхні шкіри та в подальшому проявляється у вигляді метастазів в органах та лімфовузлах. У переважній більшості це пухлина шкіри, але буває й на сітківці, на слизових та мозкових оболонках. Більшість меланом частіше розвиваються на незміненій шкірі, але іноді в родимках, тому так важливо стежити за зовнішнім виглядом і звертатися до лікаря, якщо помітили ріст або зміну кольору одного з невусів.
  • Вибухаюча дерматофібросаркома (пухлина Дар'є-Феррана) – це злоякісна пухлина, що виникає зі сполучної тканини. Візуально це великий коричневий вузол, який виступає над поверхнею шкіри. Росте повільно, метастази з'являються рідко. Часто рецидивує при неправильно обраній тактиці хірургічного втручання та післяопераційного лікування.
  • Саркома Капоші – злоякісна пухлина з групи сарком. Це багатоосередкова судинна пухлина, яка викликається вірусом герпесу 8-го типу. Вона може бути асоційована з ВІЛ, а також виникає ятрогенно (після трансплантації органів).
  • Ліпома – це пухлина м'яких тканин, що найчастіше зустрічається, яка складається з жирових клітин, оточених тонкою фіброзною капсулою. У народі таке новоутворення називають жировиком. Ліпома за зовнішніми ознаками мало відрізняється від ліпосаркоми, гігроми, підшкірної кісти, гематоми, паразитарної інвазії, запалення чи наслідків травми. Тому важливо, щоб будь-які новоутворення оглядав лікар.

Рак шкіри часто розвивається внаслідок попередніх захворювань. Усі передракові захворювання можна розділити на облігатні (ті, які обов'язково перероджуються на рак) та факультативні.

До облігатних предраків належить хвороба Боуена (плоскоклітинний рак in situ), еритроплазія Кейра, пігментна ксеродерма, хвороба Педжета.

Рани, виразки, що довго не загоюються, запальні та хронічні дистрофічні процеси на шкірі – це факультативні передраки (патологія, яка не завжди переходить у рак, але потребує ретельного спостереження).

Утворення на шкірі добре візуалізуються, можлива їх рання діагностика та лікування, що покращує віддалені прогнози.


Якщо Ви ще не обстежували свої родимки та інші шкірні утворення за допомогою дерматоскопа, записуйтесь на прийом до нашого онкодерматолога.

Відгук
Відгук
Рейтинг
Тип відгуку
Задати питання
Кому питання
Питання
Запис онлайн
Виберіть послугу
Додатковий коментар
ERC Logo
Укр | Рус