• >
  • >

Як обрати гінеколога: досвід клініки, який стане в нагоді всім пацієнткам

Буквально відразу після початку сканування довелося зупинити. Доктор побачив причину болю і зрозумів, що пацієнтці потрібне зовсім інше обстеження – онкоскринінг на комп'ютерному томографі: в жінки були метастази по всій черевній порожнині з ураженням віддалених лімфовузлів.

Щоразу, коли ми виявляємо у жінок на КТ або МРТ запущену стадію раку в органах малого таза, ставимо запитання: «Чому вони не проходили регулярні огляди в гінеколога?» Ви будете здивовані – пацієнтка відповіла, що відвідувала гінеколога кожні півроку. І така відповідь – не рідкість.

Але як це можливо? Огляд шийки матки у гінеколога допомагає своєчасно виявити рак на клітинному рівні, коли його видно лише в кольпоскоп і мікроскоп при аналізі цитологічного мазка або біопсії, але ще не видно на МРТ.

Можливо, лікар проводив огляд без кольпоскопа? Чи не провів проби оцтом і йодом, не зробив цитологічний мазок (ПАП-тест), не перевірив на вірус папіломи, не зробив УЗД? Складно сказати. Одне знаємо точно: рак шийки матки – єдиний гінекологічний рак, якому можна запобігти, звернувшись до грамотного фахівця. Професійний гінеколог може запідозрити і виявити захворювання на ранній стадії, коли проблему досить легко вирішити без будь-яких наслідків для жінки.

Інша історія. Молода жінка, 32 роки, потрапила до нас у суботній вечір на КТ з підозрою на гострий апендицит. У пацієнтки протягом 3-х днів гострий постійний біль внизу живота і нудота при нахилянні. Звернулася до свого гінеколога – той оглянув, зробив УЗД і виніс висновок, що в дівчини цілковита норма щодо гінекології, і потрібно обстежити апендикс.

На КТ з'ясувалося, що запалення апендикса немає, а є дуже великий фіброїдний вузол на ніжці в порожнині матки. Пацієнтку перекладають в магнітно-резонансний томограф, де з'ясовується, що ніжка перекрутилася, і жінці потрібна термінова операція.

Звісно, такі утворення виростають не за день і навіть не за місяць. Іноді це триває роками, і, зрозуміло, за цей час пацієнтка проходила огляд у кількох спеціалістів. Кваліфікованому лікарю складно не помітити утворення такого розміру, але в даному випадку, на жаль, час згаяний. Тому замість планового консервативного лікування або ендоскопічної операції, коли можна було все виправити і зберегти орган, жінку довелося терміново оперувати – видаляти їй матку.

Збираючи цю сумну статистику наших пацієнток, ми зрозуміли, що, незважаючи на безліч лікарів-гінекологів, правильний і повний огляд проводять одиниці.

Тому ми в «ЄВРОПЕЙСЬКОМУ РАДІОЛОГІЧНОМУ ЦЕНТРІ» вирішили відкрити власний гінекологічний кабінет. І знайти такого фахівця, який буде проводити обстеження, точно дотримуючись міжнародного алгоритму гінекологічного огляду, не відхиляючись від нього ні на крок.

Це було складне завдання. Для повноцінного огляду потрібен дорогий кольпоскоп із максимальною роздільною здатністю; договір з лабораторією, якій можна повністю довіряти, адже цитологічний аналіз виконується не автоматично, а вручну, людиною. А, головне, потрібно знайти правильного лікаря.

Будь-яке обладнання можна купити, але хорошого лікаря просто так не знайти. Це має бути фахівець з великим досвідом роботи, знаннями, розумінням усього алгоритму, протоколів і величезним бажанням продовжувати рости й розвиватися. Цей лікар має знати англійську, адже більшість інформації можна отримати лише з зарубіжних статей, доповідей та практичних семінарів. Лікар має бути емпатичним, знаходити підхід до жінок, щиро хотіти їм допомогти і вміти пояснювати складні речі простою мовою.

Щоб знайти такого фахівця, нам знадобилося більше року. Після того як ми вибрали для роботи в «ЄВРОПЕЙСЬКОМУ РАДІОЛОГІЧНОМУ ЦЕНТРІ» гінеколога, почали регулярно інвестувати в її розвиток і підвищення професійного рівня. Це трудомісткий і тривалий процес – висококласні фахівці добре пам'ятають це і знають ціну, яку потрібно заплатити за отримані знання.

Хороший лікар не повинен намагатися сподобатися жінці, переконуючи, що в тої все відмінно. Завдання хорошого лікаря – НЕ ПРОПУСТИТИ і, якщо є хоч найменша підозра на відхилення від норми, взяти всі аналізи і перевірити ще раз свої підозри усіма можливими способами. Адже ціна помилки – подальше життя кожної пацієнтки. Чи буде вона щасливою матір'ю і здоровою жінкою, чи піде складним і, до того ж, дуже фінансово витратним шляхом лікування онкології?

Не бійтеся лікарів, не бійтеся діагнозів, не бійтеся обстежень. Бійтеся згаяти дорогоцінний час. Знайдіть свого лікаря, довіряйте йому і регулярно обстежуйтеся. Це мінімум, який рятує життя!

 

Відгук
Відгук
Рейтинг
Тип відгуку
Задати питання
Кому питання
Питання
Запис онлайн
Виберіть послугу
Додатковий коментар
ERC Logo
Укр | Рус