Вибір лікаря (онкологія)

Люди по-різному уявляють свою роль у виборі варіанту лікування. Вам може бути складно приймати такі відповідальні рішення. Це може бути пов’язано із сильним стресом, який ви відчуваєте. Вам може бути важко чути і сприймати те, що вам говорять про вашу хворобу. Здатність приймати правильне рішення може знизитися через емоційне напруження, біль і вплив ліків. Іноді буває складно приймати рішення через нестачу знань у цій галузі. Можливо, ви ніколи не чули термінів для опису хвороби, методів діагностики та лікування. Ви також можете вважати, що ваш вибір навряд чи буде кращим за той, що запропонують лікарі.

Іноді найпростіше — дозволити іншим вирішувати, що підходить вам краще. Подумайте, кому б ви хотіли це доручити. Ви можете повністю довірити вибір правильних рішень своїм лікарям. Однак, якщо доступні відразу кілька варіантів, лікарі не завжди можуть зробити вибір за вас. Ви можете попросити допомоги у своїх близьких. Вони можуть зібрати потрібну інформацію, поговорити замість вас із лікарями і спільно з ними прийняти потрібне рішення. Навіть якщо рішення про вибір майбутнього лікування приймуть за вас інші, ви все одно повинні будете висловити свою згоду, підписавши спеціальну форму.

Ви можете піти іншим шляхом і зробити вибір самостійно або ж брати активну участь у процесі прийняття рішення. Більшість пацієнтів роблять саме так.

При спільному прийнятті рішення ви обмінюєтеся інформацією зі своїми лікарями, зважуєте різні варіанти й погоджуєте план лікування. Лікарі знають, на яких наукових даних заснований ваш план лікування, зате ви краще знаєте про свої проблеми й цілі. Активно беручи участь у складанні цього плану, ви, ймовірно, зможете отримати більш якісну допомогу й відчуватимете більшу задоволеність. У цьому випадку велика ймовірність, що вас лікуватимуть тим методом, якому ви віддаєте перевагу, в тому лікувальному закладі, де ви хочете, і ті лікарі, яким ви більше довіряєте.

Про що запитати лікаря

У ході лікування ви, ймовірно, будете розмовляти з лікарями, які спеціалізуються в різних галузях медицини. Постарайтеся отримати максимум користі з кожної бесіди. Перед зустріччю з лікарем підготуйте запитання, а під час бесіди запитуйте, якщо те, що говорить фахівець, вам не зовсім зрозуміло. Ви також можете вести записи в ході бесіди й узяти в лікаря копії своїх медичних документів.

Можливо, ви отримаєте більше користі від таких бесід, якщо прийдете разом із чоловіком чи дружиною, партнером або кимось із друзів. На цих зустрічах може також бути присутньою людина, що представляє ваші інтереси як пацієнта, або медичний координатор. Супроводжуючі можуть допомогти вам поставити потрібні запитання й запам’ятати все, що сказав лікар.

Ми підготували приблизні запитання, які ви можете поставити своєму лікарю.

Який мій діагноз і прогноз?

Важливо розуміти, що існують різні види раку. Рак може бути дуже різним за своїми характеристиками, навіть якщо пухлина виникла в одному й тому ж органі. Лікар пояснить, який у вас тип раку, спираючись на результати проведених діагностичних досліджень. Можливо, лікар повідомить вам про передбачуваний прогноз. Прогнозом у медицині називають передбачення ймовірного розвитку і результату захворювання. Знання прогнозу може вплинути на ваш вибір варіанта лікування. 

  1. У якому місці в мене виникла пухлина? З якого типу клітин? Чи часто зустрічається цей тип раку? 
  2. Чи швидко ростуть такі пухлини? 
  3. Які обстеження ви мені рекомендуєте?
  4. Уперше в мене діагностували рак багато років тому. Чи будуть мені проводити біопсію пухлини, що з’явилася повторно? Якщо ні, то чому? 
  5. Де я проходитиму необхідні обстеження? Скільки часу вони займають і чи будуть якісь із них болісними? 
  6. Що буде, якщо я завагітнію або захочу мати дитину? (для жінок)
  7. Як мені підготуватися до обстежень?
  8. Чи потрібно принести список ліків, які я вживаю?
  9. Чи варто мені взяти кого-небудь із собою?
  10. Чи часто ці обстеження дають хибні результати? 
  11. Як мені отримати копію патоморфологічного висновку та інших результатів обстежень? 
  12. Хто розповість мені про подальші дії? Коли?

Які варіанти лікування мені підходять? 

Не існує єдиного варіанта лікування, який ідеально підходив би всім. Часто є вибір між кількома варіантами лікування, крім того, можлива участь у клінічних дослідженнях. Ваш лікар проаналізує результати обстежень і порекомендує варіанти, які вам підійдуть. 

  1. Що буде, якщо нічого не робити?
  2. Чи можна мені просто регулярно обстежуватися для контролю за станом пухлини?
  3. Чи звіряєтеся ви з рекомендаціями NCCN, коли розглядаєте варіанти лікування, що мені підходять? 
  4. Чи відрізняються варіанти, які ви пропонуєте, від рекомендацій NCCN? Якщо так, то чому? 
  5. Чи є клінічні дослідження серед тих варіантів, які ви пропонуєте? Поясніть, будь ласка, чому?
  6. Як впливають на вибір варіантів лікування мій вік, стан здоров’я та інші фактори? 
  7. Що буде, якщо я завагітнію або захочу мати дитину в майбутньому? (для жінок)
  8. У котрого з варіантів найвища доведена ефективність? Наскільки ретельно були проведені дослідження цього методу? Які варіанти поки що недостатньо підтверджені науковими даними? 
  9. Які переваги в кожного з варіантів? Чи є серед них такі, які дозволяють розраховувати на повне вилікування або тривалий контроль захворювання? Чи є серед цих варіантів такі, які дають мені більше шансів, хоча б ненабагато? Чи є такі, які потребуватимуть менше часу або менше витрат?
  10. Які ризики пов’язані з кожним із варіантів? Які ускладнення можуть виникнути? Які рідкісні й часті побічні ефекти можливі? Такі, що швидко проходять і довго зберігаються? Серйозні й легкі? Чи є інші ризики?
  11. Як ви дізнаєтеся, що лікування мені допомагає?
  12. Які в мене є варіанти, якщо це лікування не дасть результатів? 
  13. Як можна запобігти побічним ефектам лікування або полегшити їх?

Що потрібно від мене в разі вибору цих варіантів?

Багато хто думає про те, як вибір того чи іншого методу лікування вплине на їхнє життя в практичному сенсі. Знати про це важливо, адже в кожного пацієнта може бути сім’я, робота чи інші обов’язки, що вимагають часу і зусиль. Вас може також турбувати те, що вам, імовірно, знадобиться постійна допомога під час лікування. Якщо відповідних варіантів кілька, для вас може бути важливо вибрати з них найменш обтяжливий.

  1. Чи потрібно буде мені приходити в лікарню або ще куди-небудь? Як часто? Скільки триватиме кожне відвідування? 
  2. Про що мені потрібно подбати, якщо для лікування доведеться далеко їздити?
  3. Чи можу я вибрати, коли почати лікування? Чи зможу я вибрати дату й час, коли буде проходити лікування?
  4. Як мені підготуватися до лікування? Чи потрібно мені припинити прийом якихось із моїх звичайних ліків? Чи є які-небудь обмеження щодо їжі? 
  5. Чи потрібно мені брати кого-небудь із собою, коли я приходитиму на лікування?
  6. Чи буде лікування болісним? 
  7. Скільки коштуватиме моє лікування? Які витрати покриває моя страховка?
  8. Чи доведеться мені пропускати роботу або навчання? Чи зможу я водити машину?
  9. Чи знадобиться мені спеціальний домашній догляд після лікування? Якщо так, то який саме? 
  10. Як скоро я почуватимуся нормально? 
  11. Коли я зможу повернутися до звичного способу життя? 

Який у вас досвід у цій галузі? 

Дедалі більше досліджень показують, що результати лікування краще у тих пацієнтів, яких лікували більш досвідчені лікарі. Важливо дізнатися, чи спеціалізується лікар саме в тій галузі, до якої належить запропонований ним метод лікування. 

  1. Чи є у вас сертифікат? Якщо так, то за якою спеціальністю? 
  2. Скільки у вас було пацієнтів із таким же захворюванням, як у мене?
  3. Скільки разів ви виконували процедуру, яку пропонуєте мені пройти?
  4. Чи становить лікування цим методом основну частину вашої практики? 
  5. У скількох із ваших пацієнтів були ускладнення?
Відгук
Відгук
Рейтинг
Тип відгуку
Задати питання
Кому питання
Питання
Запис онлайн
Виберіть послугу
Додатковий коментар
ERC Logo
Укр | Рус