Від чого виникає рак товстого кишківника?

Напевно кожен чув про поліпи товстого кишківника. Так, на першому етапі клітинна будова та структура цих поліпів майже не відрізняються від звичайної. Зазвичай ці утворення дуже невеликого розміру, не викликають жодних скарг чи симптомів. Таке утворення може впродовж тривалого часу дуже повільно рости й майже не змінюватися за будовою.

Далі таке утворення набуває рис, подібних до злоякісного новоутворення. Воно може виділяти слиз та кров, що виявляються під час походу в туалет, провокувати закрепи. На цьому етапі таке утворення можливо безпечно видалити ендоскопічно, не вдаючися до великого оперативного втручання.

Зазнаючи додаткових мутацій, це утворення може перетворитися на злоякісне. Таке утворення має можливість проростати крізь шари стінки товстої кишки, провокувати виникнення метастазів. Воно потребує оперативного лікування, хіміотерапії та (в деяких випадках) променевої терапії.

Обстеження кишківника

Скринінг – вид досліджень, що проводяться для попередження та ранньої діагностики захворювань. Це означає, що дослідження виконуються за відсутності жодних скарг та симптомів.

Шлях від першої доброякісної, але анормальної клітини, через невеликі доброякісні утворення (поліпи) і до злоякісного новоутворення може займати від 5 до 10 років. Регулярні скринінгові дослідження дозволяють виявляти ці ранні утворення та швидко й безболісно їх видаляти.

Якщо Вам 45 років або більше – саме час приділити увагу цьому питанню. Існують різні методи скринінгу раку товстої кишки, такі як аналіз калу на приховану кров, комп’ютерна томографія органів черевної порожнини чи колоноскопія. Усі вони мають певні переваги та недоліки, тож вибором методу в кожному окремому випадку має займатися лікар-гастроентеролог.

Вага тіла, харчування та фізична активність

Ви можете знизити ризик виникнення колоректального раку, змінивши спосіб харчування та рівень фізичної активності.

Вага: Надмірна вага підвищує ризик розвитку раку товстої кишки як у чоловіків, так і в жінок, хоча цей зв’язок більше виражений саме в чоловіків. Відсутність зайвої ваги знижує ризик виникнення колоректального раку.

Фізична активність: Регулярні фізичні навантаження – від помірних до інтенсивних – знижують ризик захворіти на рак товстої кишки. Рекомендований час – 75-100 хвилин інтенсивної фізичної діяльності на тиждень.

Фізична активність захищає від раку товстої кишки.

Харчування: Харчування з переважанням фруктів, овочів, цільних злаків та невеликою кількістю червоного та переробленого м’яса знижує ризик розвитку раку товстої кишки. В останні роки опублікована велика кількість даних, що підтверджують користь споживання рослинної клітковини для профілактики злоякісних новоутворень товстої кишки.

Правильне харчування попереджає рак ободової кишки.

Алкоголь: Дослідження виявили більш високий ризик виникнення раку товстої кишки в людей, що зловживають спиртними напоями.

Зменшення споживання алкоголю знижує ризик виникнення раку товстої кишки.

Паління: Тривале паління пов’язане з більш високою частотою виникнення злоякісних новоутворень товстої кишки та в багатьох інших локалізаціях. Відмова від паління знижує ризик розвитку колоректального та багатьох інших видів раку.

Прийом нестероїдних протизапальних засобів (НПЗЗ)

Численні дослідження виявили зв’язок між регулярним прийомом аспірину та інших нестероїдних протизапальних засобів та зниженням ризику виникнення раку товстої кишки. Однак безконтрольний прийом цих засобів може провокувати такі серйозні та загрозливі ускладнення як виразкова хвороба шлунку та шлунково-кишкова кровотеча. Та люди, яким прийом цих препаратів показаний через захворювання серцево-судинної системи, отримують додаткову користь від «протипухлинного» ефекту НПЗЗ.

Перевірити свій кишківник на наявність поліпів та онкозахворювань Ви можете у «Європейському Радіологічному Центрі», записавшись на КТ або відеоколоноскопію.

Відгук
Відгук
Рейтинг
Тип відгуку
Задати питання
Кому питання
Питання
Запис онлайн
Виберіть послугу
Додатковий коментар
ERC Logo
Укр | Рус