Гінекомастія

Гінекомастія може виникнути в будь-якому віці, навіть у новонароджених дітей, в яких у більшості випадків це пов'язано з потраплянням в організм дитини материнських гормонів ще в утробі. У підлітків вона може виникнути найчастіше у 13-15 років через гормональну незрілість. Що в новонароджених, що в підлітків переважно це двостороннє симетричне збільшення грудних залоз, яке не потребує лікування та проходить самостійно. У зрілих чоловіків та чоловіків похилого віку виникнення гінекомастії пов'язане з гормональною перебудовою організму.

Найбільш поширені причини розвитку гінекомастії:

  • гормональні зміни (підвищення рівня жіночого гормону (естрогену), підвищення рівня гормону гіпофізу (пролактину), зниження рівня чоловічого статевого гормону (тестостерону)
  • аденома простати
  • цироз печінки
  • ниркова недостатність
  • рак яєчок
  • пухлини надниркових залоз, гіпофіза
  • гіпотиреоз (зниження функції щитовидної залози)
  • побічний ефект деяких ліків, таких як антидепресанти, антибіотики, хіміопрепарати, гормональні ліки від раку простати, кортикостероїди, деякі сечогінні препарати. Також анаболічні стероїди, наркотики, алкоголь можуть викликати розвиток гінекомастії.
  • травми
  • ожиріння

Основні симптоми гінекомастії – це збільшення у розмірах грудної залози (можливо як одностороннє, так і двостороннє), біль, почуття тиску та розпирання, може турбувати чутливість сосків на фоні безболісності грудей, виділення з соска.

Умовно виділяють кілька стадій розвитку справжньої гінекомастії. Якщо з появи перших ознак захворювання минуло трохи більше 6 місяців, то за призначення терапії препаратами, що пригнічують дію естрогенів, відбувається регрес залізистої тканини і незрілої строми. У такому разі грудна залоза може повернутися до колишніх розмірів. У період від 6 місяців до одного року відбувається дозрівання строми тканини грудної залози, зворотний розвиток буває дуже рідко. Після року в залозі з'являється зріла сполучна тканина, відкладається жир, у такому разі зворотний розвиток не відбувається ніколи.

Діагностика

Спочатку лікар оглядає грудні залози, визначає наявність виділень із соска. Обов'язково необхідно виконати ультразвукове дослідження грудних залоз та пахвових лімфовузлів. Проведення УЗД дозволяє чітко визначити характер гінекомастії, за рахунок чого сталося збільшення грудних залоз – залізистої чи жирової тканини.

Диференціювати гінекомастію слід насамперед із раком грудної залози. Хоча рак грудної залози в чоловіків зустрічається дуже рідко (приблизно 1% всіх діагностованих у світі випадків раку молочної залози), щоб уникнути важких клінічних наслідків про нього потрібно постійно пам'ятати при обстеженні чоловіків з гінекомастією. Онкологічну настороженість має викликати будь-яке асиметричне безболісне та щільне утворення в області ареоли. Після проведення УЗД вирішується питання щодо доцільності проведення трепан-біопсії.

Також необхідно досліджувати гормональне тло, проконсультуватися з урологом для виключення пухлин сечостатевої системи.

Лікування

Лікування гінекомастії проводиться ендокринологами, мамологами, урологами. Якщо консервативне лікування не дає результатів, рекомендовано консультацію хірурга. Гінекомастія, що виникає у чоловіків репродуктивного віку, і не піддається медикаментозній терапії, є показанням до оперативного лікування.

Обов'язковою умовою перед виконанням операції з лікування гінекомастії є консультація онколога-мамолога. Оперативне лікування гінекомастії є простою процедурою. Якщо проблема спричинена розростанням залізистої тканини, проводиться її видалення через невеликий розріз по краю ареоли з накладанням косметичного шва. Коли гінекомастія супроводжується ще й надмірним розтягуванням шкіри, може знадобитися її підтяжка, а іноді й перенесення соска на початковий рівень: розрізи проходять у зоні ареоли і після загоєння малопомітні. При помилковій гінекомастії, спричиненій ожирінням, може застосовуватися як видалення надлишку жирової тканини, так і ліпосакція – видалення локальних жирових відкладень без розрізів – через проколи за допомогою канюлі та спеціального аспіратора.

ВАЖЛИВО! Гінекомастія завжди є приводом для відвідування лікаря, оскільки вона може бути першою ознакою небезпечних, зокрема й онкологічних захворювань.

Якщо у Вас спостерігаються якісь ознаки гінекомастії, записуйтеся на консультацію до нашого онкомамолога-хірурга.

 

Відгук
Відгук
Рейтинг
Тип відгуку
Задати питання
Кому питання
Питання
Запис онлайн
Виберіть послугу
Додатковий коментар
ERC Logo
Укр | Рус