Logo

Колоноскопія в Харкові

Колоноскопія – це ендоскопічна процедура, яка використовується для візуалізації прямої кишки, всіх відділів товстої кишки та кінцевих відділів тонкої кишки. Переваги колоноскопії:

  • онкоскринінг. Дослідження дозволяє виявляти передракові стани та злоякісні новоутворення товстої кишки на ранніх стадіях;
  • біопсія. Під час колоноскопії лікар-ендоскопіст може взяти зразки тканин товстої кишки для визначення характеру виявлених новоутворень та причин запальних змін (необхідний для підбору курсу терапії);
  • лікування. Доброякісні та невеликі злоякісні новоутворення товстої кишки (наприклад, поліпи) можуть бути видалені під час колоноскопії.

Зробити колоноскопію кишечника в Харкові можна у «Європейському Радіологічному Центрі».

Що показує колоноскопія

Колоноскопія показує запалення, набряк тканин прямої, товстої чи тонкої кишок. Гастроентеролог направляє на обстеження кишечника при підозрі на хворобу Крона, дивертикуліт, виразковий коліт, стриктури (звужені ділянки) товстої кишки та поліпи. Колоноскопія проводиться для виявлення причини кровотечі в шлунково-кишковому тракті.

Показання до колоноскопії

Дослідження прямої та товстої кишки проводиться при спазмах та болю в області живота. Інші показання до колоноскопії:

  • кровотеча з заднього проходу;
  • болючі позиви до дефекації;
  • різка втрата ваги;
  • домішки крові чи слизу у фекаліях;
  • відсутність апетиту;
  • відчуття неповного випорожнення кишечника.

Перевірити товсту кишку також необхідно при запорах та діареї – для виявлення їх причини. За наслідками колоноскопії лікар може додатково направити на КТ черевної порожнини або обстеження шлунку за допомогою гастроскопії.

Підготовка до колоноскопії

Попередня підготовка до проведення колоноскопії розпочинається за три доби до процедури. Підготовка до колоноскопії:

  • очищення кишечника ввечері перед дослідженням (проносний засіб та його дозування підбирає гастроентеролог). Залишки кишкового вмісту можуть ускладнити візуалізацію та знизити якість дослідження;
  • дотримання дієти протягом 24-72 годин до процедури. Необхідно відмовитися від овочів та фруктів із кісточками, бобових, вівсяної каші, чорного хліба та макаронних виробів.

Перед обстеженням кишечника необхідно повідомити гастроентеролога про лікарські препарати, що приймаються. Лікар може рекомендувати припинити прийом або зменшити дозування ліків для лікування діабету та артриту, нестероїдних протизапальних препаратів, засобів для розрідження крові, вітамінів, що містять залізо.

Колоноскопія у Харкові

Колоноскопія проводиться за допомогою тонкого гнучкого приладу із вбудованою камерою, оптичною системою, джерелом світла на кінці (ендоскопа). Колоноскопія – це не боляче, оскільки при обстеженні кишечника використовується внутрішньовенна седація.

Під час колоноскопії з седацією (медикаментозний сон) пацієнт лежить на лівому боці. Для покращення візуалізації слизової оболонки кишечника лікар-ендоскопіст заповнює просвіт кишки вуглекислим газом. Зонд вводиться через задній прохід для огляду прямої, товстої та тонкої кишок.

Після колоноскопії пацієнт може мати здуття живота, яке мине саме протягом кількох годин. Через проведення колоноскопії під анестезією також можуть спостерігатися слабкість та запаморочення.

Колоноскопія триває від 30 до 60 хвилин, залежно від необхідності проведення додаткових маніпуляцій (наприклад, видалення поліпа або злоякісного новоутворення). Висновок колоноскопії видається за годину після процедури. У разі проведення біопсії результат буде отриманий протягом наступних семи днів.

Упродовж 24 годин після колоноскопії не можна вживати алкоголь. Також лікар може рекомендувати збільшити споживання рідини для поповнення води, яка була втрачена організмом через проносний препарат. У день дослідження пацієнту не можна сідати за кермо.

Уточнити ціну колоноскопії можна на сайті. Записатися на колоноскопію у Харкові в «Європейському Радіологічному Центрі» можна за телефоном, зазначеним на сайті.

Біль у животі: чому з'являється і як його позбутися?

Біль у животі зазвичай спричинений гастроентерологічними (холециститом, гастритом), гінекологічними (міомою матки) та урологічними (інфекцією сечовивідних шляхів) захворюваннями.... >>

Хто такий онколог і як його вибрати?

За статистикою, у 2020 році було зареєстровано 18,1 млн випадків раку, з яких 9,3 млн у чоловіків та 8,8 млн у жінок.... >>
pro-clinic-bg
Лого Клініка доказової медицини

Клініка доказової медицини:

  • ✓ Профілактика
  • ✓ Комплексна діагностика
  • ✓ Лікування
  • ✓ Хірургія
  • ✓ Реабілітація
Відгук
Відгук
Рейтинг
Тип відгуку
Задати питання
Кому питання
Питання
Запис онлайн
Виберіть послугу
Додатковий коментар